Kuidas olla produktiivne isegi seisaku ajal

Kuna kõik Apple’i värskendused on viimasel ajal välja antud, olen veetnud tavapärasest rohkem aega oma laua taga ja oodanud faile või arvuti taaskäivitamist. See on minu jaoks tavaline ajaraiskamine, isegi kui Apple’i väljalaskehooaeg pole käes. Istun sageli oma laua taga ja ootan faili üleslaadimist või Skype’i kõne algust.

Selle asemel, et lasta sellel ajal raisata või täita see uuesti Twitteri kontrollimisega, olen leidnud mõned viisid, kuidas muuta need väikesed ajataskud produktiiv ja väärtuslikuks.

Päriselu Pomodoros

Pomodoro tehnika on plokkides töötamise protsess. Seadke taimeri (see põhineb lihtsal tomatikujulisel köögitaimeril) 25 minutiks ja töötate, kuni see kustub. Seejärel teete viieminutilise pausi ja korrake. See on hea protsess kiire päeva või suure projektiga töötami, millega peate tegelema.

Olen loonud oma Pomodoro süsteemi, mis kasutab taimeritena päriselu sündmusi. Näiteks kui töötan kodus ja pesumasin töötab, töötan mõnikord, kuni see lõpeb, ja siis teen pausi, kui see on valmis. Ma kasutan sageli ka albumeid taimeritena. Uue albumi kuulamine muudab töö lõbusamaks ja annab taimeri kindla tööploki jaoks enne pausi pidamist.

Võite oma ooteaega ka sel viisil kasutada. Kui ootan Skype’i kõne algust, võtan sageli märkmiku välja ja tegelen ajurünnaku või uue blogipostituse visandamisega. Teadmine, et mul on kõne alguseni aega töötada vaid mõni minut, muudab mind keskendunumaks ja produktiivsemaks.

Mõtlemise aeg

Minu kirjutamise töövoo suurim blokk on peaaegu alati ideede saamine. Kui mul on palju ideid, on mul tavaliselt nimekiri ideedest, mille poole pöörduda, kui on aeg midagi uut luua. Aga kui vool on blokeeritud, on aeg midagi kirjutada ja mul pole midagi, mis aitaks alustada.

Selle tühja lehe sündroomi vältimi kasutan uute ideede väljamõtlemi sageli väikeseid seisakuid. Panin need pühkimisfaili, et need oleksid alati käepärast.

See, mis täpselt toimub meie ajus, kui me ideid välja mõtleme, on endiselt vaieldav, kuid see algab kindlasti inspiratsiooni leidmisest meid ümbritsevast maailmast. Ideed on lihtsalt vanade elementide uued kombinatsioonid, nii et alustame mõtete, märkmete ja inspiratsiooni kogumisega ning seejärel leiame viise, kuidas neid uuteks ideedeks ühendada ja nendega manipuleerida.

Nende seoste leidmine toimub sageli meie alateadvuses, nii et oma väikeste seisakukohtade kasutamine mõtete ja märkmete kogumi annab mu alateadvusele närimi, kui lähen tagasi oma tavapärase töö juurde.

Kui ma istun hiljem järjekordsele mõtlemissessioonile, tulevad mul sageli kohe uued ideed, lihtsalt aju toitmisest ja töötlemi aja andmisest.

Lisage oma lugemisloendisse

Kasutan lugemisloendis Paperbacki, kuid alternatiive on palju: populaarsed on Instapaper ja Pocket. Kõik need teenused võimaldavad teil kiiresti oma kontole linke lisada, et saaksite artikleid hiljem, kui teil on rohkem aega, lugeda.

Kui ma aega surnuks löön, külastan mõnikord käputäis saite, mis mulle meeldivad, ja lisan oma lugemisloendisse midagi huvitavat. Siin on mõned minu lemmiksaidid suurepärase lugemismaterjali leidmi:

  • Prismaatiline: järgige oma huvisid ja algoritmid pakuvad teile huvitavat sisu (alloleval pildil)
  • Digg: Diggi toimetus leiab tõeliselt huvitavaid lugusid, mida esile tõsta, ja saate Digg Readeris tellida RSS-kanalid
  • Flipboard: jälgige saite või teemasid, mis teile meeldivad, ja lisage suhtlusvõrgustiku kontosid, et näha, mida teie sõbrad jagavad
  • Reddit: tellige teid huvitavate teemade subreddits
  • Metafilter: kasutajad saadavad Metafiltrisse huvitavat sisu, mida te mujalt ei leia

Olen sellesse puhvri ajaveebi postitusse kogunud ka pikema nimekirja kohtadest, kust sisu leida.

Jälgige oma lugemist

Kui mu lugemisnimekiri on juba täis või kui mul on pooleli suurepärane raamat, kasutan lugemi ära iga tööseisaku oma laua taga. Viis minutit siin-seal võib nädalaga hõlpsasti liita ühe tunni võrra lisalugemisaega.

Üks rakendus, mida mulle meeldib kasutada (kuigi seda pole pikka aega värskendatud), on Readtime. Kui ühendate oma loetavuse või taskukonto, skannib see teie lugemisloendit, et teada saada, kui kaua iga artikli lugemi aega kulub. Seejärel saate sisestada, kui palju aega teil on, alates viiest minutist kuni tunnini, ja Readtime esitab artikleid, mis sobivad teie jaoks selle perioodiga. See on suurepärane viis lugemisnimekirja lühikese aja jooksul läbimi – kasutasin seda sageli postkontoris või toidupoes järjekorras seistes.

Instapaperil on nüüd sarnane funktsioon, kus saate oma lugemisloendit filtreerida selle põhjal, kui kaua artiklite lugemi aega kulub. Kui teil on aega vaid viis minutit või soovite lihtsalt mõnda lühikest artiklit lugeda, saate oma loendi filtreerida, et kuvada ainult artikleid, mille lugemi kulub viis minutit või vähem. Kui teil on pikem paus, saate filtreerida ainult salvestatud pikkade artiklite järgi.

Lugege sõnaraamatut

Ma tean, et see kõlab hullumeelselt, aga ma olen seda tõesti teinud. Mõned aastad tagasi elasin oma õe juures, kes on õde. Ta töötas sageli öövahetustes, nii et ta oli päeval kodus ja mina õppisin kodust, nii et avastasime end pärastlõunal istumas ja mõtlemas, mida teha. Pidasin õpingute jaoks käepärast sõnastikku ja võtsin selle sageli jõude, avasin juhusliku lehekülje ja valisin sõna, mida ma ei teadnud. Mu õde üritas ära arvata, mida see sõna tähendab või kuidas seda kirjutati, ja arutasime, kuidas seda hääldada ja mis on selle tähendus.

Kuigi sõnaraamatu lugemine kõlab imeliku ajaviidina, oli see rumal ja lõbus viis sõnavara täiendami ja keelekümblu. Kirjanikuna on see mind hästi teeninud ja ilmselt peaksin praegu selleks rohkem aega pühendama.

Taskusõnastik ei maksa palju ega võta palju ruumi. Jätke see oma lauale ja proovige see kätte saada, kui teil on vaid paar minutit seisakut. Valige juhuslik sõna, mida te ei tea, ja õppige seda tundma – seejärel vaadake, kas saate seda oma kolleegidega vestlu muuta või paluge kellelgi arvata, mida see tähendab. Olen leidnud, et mida rohkem sõnaga mängite, seda paremini mäletate seda, et saaksite seda hiljem uuesti kasutada.

Ajakiri

Leidsin hiljuti ühe märkmiku vanad leheküljed, kus olin lühidalt pidanud oma unistuste päevikut. Siin on näidis:

Nüüd tagasi vaadates tunduvad need kummalised ja naljakad. Need pole eriti kasulikud, kuid mul oli lõbus neid läbi vaadata. Ma ei ole kunagi olnud suur päevikupidaja, kuid mõnel üksikul korral, kui olen kirjutanud traditsioonilise päevikukirje, on mulle meeldinud sellele tagasi vaadata, täpselt nagu nende rumalate unenägude puhul. Ma mäletan sageli täpselt, kus ma olin, kui kirjutasin eriti emotsionaalset päevikukirjet – kas seisin või istusin, millist pastakat kasutasin, millises ruumis viibisin. Nagu tugev lõhn või vana laul, võivad päevikukirjed teid tagasi viia konkreetseid ajahetki ja aitavad teil mõtiskleda.

Päeviku sissekanne ei pea olema pikk. Kui teil on vaid mõni minut seisakuid, võib see olla ideaalne hetk kande kirjutami. Võiksite kirjutada, miks teil on seisakuid (mida te ootate), mis täna veel juhtus, kuidas te end tunnete või millestki, mida ootate. Samuti võite proovida kirja panna kolm asja, mille eest olete tänulik. See harjutus suurendab õnnetunnet.

Vestelge sõbraga

Kasutage seda seisakut, hoides ühendust sõprade, kolleegide ja perega. Kiire tekstisõnum, e-kiri või Facebooki postitus ei võta üldse kaua aega. Mõnikord kasutan seisakuid selleks, et oma Facebooki sõbralisti läbi ajada ja leida paar inimest, kellega ma pole ammu rääkinud. Vanadele sõpradele paari sõnumi saatmine on kiire tegevus, kuid see aitab neid sidemeid tugevana hoida.

Mõned mu pereliikmed, kes elavad osariikide vahel, eelistavad endiselt vanu häid tigupostitusi, mida kipun kauem edasi lükkama kui meilile või Facebooki sõnumile vastamist. Seisakuaeg, kui ma olen oma laua taga midagi ootamas, sobib suurepäraselt kirjale või postkaardile vastami. Tavaliselt hoian neid, mille olen saanud, oma laual, et need oleksid meeldetuletu, kui mul on aega üle. Ma hoian ka oma laual templeid, et saaksin kasutada seisakuid ja kirjutada sõbrale üllatusena käsitsi kirjutatud märkme. Mõnikord on lihtsalt meeldivam saada midagi füüsilist kui meili.

Vean kihla, et teil on oma nipid seisakute tootlikuks ja kasulikuks muutmi. Millised on teie lemmikud? Andke mulle kommentaarides teada.

About admin

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga